Megrendelés, információ: 06-70-637-9293
ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY
Érd

Általános információk az energetikai tanúsításról

A tanúsítvány és az előíró rendeletek

Az energetikai tanúsítvány az ingatlan épületenergetikai állapotának szakszerű megállapítására szolgál, és a vásárlók megalapozottabb döntését hivatott segíteni az ingatlan kiválasztási folyamata során. Az Európai Unió klímastratégiájának megfelelően a minőségtanúsítási rendszer minden tagországban bevezetésre került a közelmúltban. Itthoni szabályozása a 176/2008 és a 7/2006 TNM rendeletekben történt meg.
A tanúsítvány segítségével a háztartási gépek értékeléséhez hasonló módon, egy referencia skálán ábrázolva tudhatjuk meg, mekkora lesz az ingatlan várható fogyasztása.

Energetikai osztályok

lehetésges osztályok a tanúsítványban

A rendelet 12 minősítési kategóriát határoz meg, "AA++"-tól "JJ"-ig. A 2016-tól érvényes közel nulla energiaigényű követelményeknek megfelelő skála a jobb oldalon tekinthető meg. A dupla betűjelzést azt a célt szolgálja, hogy a korábbi (szimpla betűjelzésű) minősítéssel ne lehessen összekeverni a jelenleg hatályos osztályokat.

Az elkészítés ideje

Körülbelül 2 munkanapra van szükségünk a dokumentum elkészítéséhez, a rendelés felvételekor egyeztetjük Önnel a vállalt határidőt. SOS esetben gyorsabb elkészítést is tudunk vállalni, aktuális leterheltségünktől függően.

Tartalom

A dokumentum két fejezetből áll, az első egy összesítő előlap, amely tartalmazza az építmény adatait (cím, helyrajzi szám, alapterület) és az elért besorolást. A második rész a besorolást alátámasztó kalkuláció. A tanúsítványhoz minden esetben mellékeljük a számítási munkarészt, amely meglehetősen szakmai jellegű, de ebben szívesen nyújtunk eligazodást a megrendelőknek.

Energiahatékonysági szaktanácsadás

A kalkulációk alapján meglehetősen pontosan becsülhető meg az egyes korszerűsítési alternatívák hatása a várható energiafogyasztásra. Viszonylag egyszerűen meghatározható például, hogy egy nyílászáró csere mekkora megtakarítást eredményez.  A szóbeli tanácsadást tartalmazza szolgáltatási díjunk, ha komplexebb, több beruházási lehetőséget is mérlegelő szakvéleményre van szüksége, egyedi ajánlatot adunk.

Mit kell megtekintenünk a helyszínen?

Fel kell mérnünk az ingatlan alaprajzát, a nyílászárók méreteit, és általánosan minden lehűlő (külső) épületszerkezetet. Részletesen feljegyezzük a gépészeti rendszer paramétereit, a fűtési-, melegvíz készítési- és légtechnikai rendszerek jellemzőit. Ha rendelkezik bármilyen tervdokumentációval az építményről, akkor abba szeretnénk betekintést kérni, mert jelentősen segítheti munkánkat.

Műszeres vizsgálatok a tanúsításhoz kapcsolódóan

A tanúsításhoz kapcsolódóan általában nincs szükség műszeres vizsgálatokra. Hőkamerás mérésre olyan esetben lehet szükség, ha valamilyen épületszerkezeti hiba forrását keressük: például hőhíd okozta penészesedés, hiányzó vagy sérült hőszigetelés. A tanúsításhoz szükséges műszaki paraméterek majdnem minden esetben szemrevételezéssel is azonosíthatók.

Energetikai korszerűsítési pályázatok

Ha indulni szeretne épületével valamilyen energetikai korszerűsítési pályázaton, szüksége lesz egy komplex kiértékelő számításra, amely a beruházás előtti és utáni állapotot hasonlítja össze. Ezeket a kalkulációkat csak jogosult tanúsító készítheti el, mivel a pályázat legfontosabb műszaki dokumentumai. A megbízásokra egyedi árajánlatot adunk, amely az épület méretétől és a tervezett beruházás jellegétől függ.