Megrendelés, információ: 06-70-637-9293
ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY
Érd

Ha honlapunkra látogatott, bizonyára már tisztában van vele, hogy energetikai tanúsítvánnyal kell rendelkeznie minden ingatlannak az alábbi esetekben:

  1. új épület építése esetén a használatbavételi bejelentéshez.
  2. meglévő épület (önálló rendeltetési egység, lakás) esetén, ha ellenérték fejében történő tulajdon-átruházás (eladás), vagy bérbeadás történik.
  3. 250 m²-nél nagyobb hasznos alapterületű, hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén.

Törvényi szabályozás

Az energetikai tanúsítással több jogszabály is foglalkozik, ezek közül a 176/2008 Korm. Rendelet tárgyalja a legfontosabb kérdéseket, többek között hogy mely esetekben kötelező rendelkezni a dokumentummal. A 7/2006 TNM rendelet rögzíti a kalkulációk menetét, így biztosítva, hogy minden tanúsítvány pontosan ugyanazokkal a számítási módszerekkel készüljön, függetlenül attól, ki készítette őket.

kérdése van?Nem kell tanúsítást végezni

Milyen gyakran kell megújítani az energiatanúsítványt?

A dokumentum 10 évig érvényes, feltéve hogy a rendeleti követelmények nem változnak és az ingatlanon nem végeznek energetikai átalakítást. Abban az esetben kell megújítania a tanúsítványt, ha az már érvényét vesztette az előbb leírt okok miatt, de természetesen csak akkor, ha azt újra eladják vagy bérbe adják.

(új)Új épületek használatbavételi eljárásához kapcsolódó tanúsítás

Új építés esetén általános esetben nem kell helyszíni felmérést végeznünk. Ha rendelkezésre áll az összes szükséges dokumentum (kiviteli tervek, gépészeti leírás, felelős műszaki vezetői nyilatkozat), akkor ezek alapján készítjük el a tanúsítványt. Ha az Ön ingatlanjára is előírták a tanúsítvány elkészíttetésének kötelezettségét a használatbavételi bejelentéshez kapcsolódóan, akkor várjuk telefonos érdeklődését a szükséges dokumentumok egyeztetéséhez.

Kik állíthatnak ki energetikai tanúsítványt?

Szakirányú végzettségű mérnök szakemberek, akik rendelkeznek tanúsítói jogosultsággal, és kamarai nyilvántartásban vannak. HET azonosító számmal ellátott tanúsítványt csak azok a mérnökök tudnak generálni az építésügyi informatikai rendszer segítségével, akik regisztrációval rendelkeznek, és így az előbb felsorolt követelményeket teljesítik.